De maand van Tante Anja - #3

1-12-2019

“Wat een vreemde manier om als slechtziende je weg te zoeken” zegt ome Henk, terwijl hij wijst naar een groepje jongeren in de verte. Nee-knikkend heft hij zijn arm om zijn eerste slokje Heineken te nemen. “Dat is een selfiestick Henk”, zegt tante Anja. “Waar jij vroeger je armen moest strekken om vervolgens met je dikke onderkin een polaroid van jezelf te schieten, bestaan er nu attributen om die onderkin enigszins te voorkomen. Dat is beter voor de Gram” vervolgt ze. Ze heeft onlangs, naast een Snapchat account, een Instagram- en TikTok account aangemaakt. Waarom? Tante Anja heeft de ambitie om te gaan influencen. Hoe zijn de influencers ontstaan?

https://carat-cdn.azureedge.net/media/11875/instahusband-780x405_rectangle.jpg

© www.showpo.com

Vroeger, zoals een confrater mij heeft wijsgemaakt, zetten we celebrities (in Hollands: beroemdheden/bekende mensen) in voor onze marketingcampagnes. Vervolgens kregen we de opmars van bloggers, die al snel evolueerde in vloggers. Na een (voor sommige) legendarische campagne van D&G en de lancering van Instagram had men door dat de markt veranderde. Vloggers, tieners en modebewuste meiden maakten massaal een account aan op Instagram. En omdat tegenwoordig alles fancy maar vooral Engelstalig moet klinken (anno 2019 is de leraar ineens een coach, de kapster een hairtherapist en de barman een Beverage Dissemination Officer), moest de term vlogger/blogger ook in een nieuw hip jasje. The Influencers were born.

Hedendaags noemen miljoenen mensen wereldwijd zichzelf influencer. Food, sports, e-sports, beauty, mama’s, reizen.. noem een branche of een levensstijl en er zijn zeker honderden influencers bij te vinden. Ik heb in het programma Mijn dochter de vlogger met enige verbazing gekeken hoe ouders hun kinderen supporten (lees: aansporen) om een zo groot mogelijk bereik te realiseren. Het aantal volgers (bereik) bepaalt in wat voor divisie de influencer zich mag plaatsen: mega, macro, micro of nano. Jong geleerd, is dus oud gedaan.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid gehad om vroeg te starten met influencen. De afgelopen jaren was het mogelijk om al drinkend, feestend en scharrelend jezelf in de kijker te zetten om vervolgens als influencer door het leven te gaan. Dit zal de komende tijd lastig worden, gezien RTL per direct programma’s als Temptation Island, de Villa en Ex on the Beach schrapt. Een aderlating voor de persona die een influencer-carrière ambiëren. Al had ik tante Anja niet graag swingend, in bikini, op de bar zien staan..

Dan maar op zoek naar een alternatief. Tante Anja heeft bedacht om haar interesse in zeepsculpturen te delen met haar volgers. Haar fan-base is groeiende, na een maand heeft ze al 4 volgers. De meeste (lees: allen) zijn familieleden. ‘Ach zegt ze, ik heb 4 echte volgers, Katy Perry heeft ca. 87 mio volgers, waarvan er ruim 30% fake bleken te zijn!’ Een grote fan-base is dus nog geen garantie op succes. Zo is mij verteld dat een Engelse influencer, met miljoenen followers, een eigen kledinglijn op heeft gezet. Wat kan er misgaan? In twee maanden tijd heeft de beste meid slechts zo’n 30 shirts weten te verkopen.

Niet geheel verrassend. Uit de Grote Marketing Enquête 2019 van Adformatie en DVJ Insights blijkt dat ruim 30% van de ondervraagde marketeers beweren geen merkeffect te zien en dat slechts 23% saleseffecten ziet na het inzetten van een influencer. Daarnaast beweert de helft van de ondervraagden dat influencer-marketing te veel gericht is op korte-termijn. De onderbouwing ‘Je merk wordt misschien wel eventjes genoemd, maar het lijkt toch vooral de influencer zelf iets op te leveren, niet het merk’ is een van de vele conclusies die veel adverteerders herkennen. Echter is influencer-marketing nog jong. Met de juiste begeleiding door goede specialisten kan een influencer interessant zijn voor een bepaald merk/product.

We kunnen stellen dat er vele influencers zijn met ieder zijn/haar niche. Hoewel een aantal erg ver gaan voor de likes (Govert en Ties), blijft tante Anja wie ze is en doet wat ze leuk vindt. Ome Henk is ervan overtuigd dat tante Anja naast haar Crocs gaat lopen sinds ze is begonnen met vloggen. ‘Ach Henk, zodra dat gaat gebeuren, kunnen we extra zeep kopen!’

^Terug naar boven